Wat is een aardbeving wikikids

Geplaatst op: 08.10.2019

Ja ja.. De diepte van de aardbeving was ongeveer 17 km diep.

In Noord-Nederland bepalen de geïnduceerde aardbevingen die worden veroorzaakt door de winning van aardgas het risico op een aardbeving. Maar weet je dat er ieder jaar wel zo'n 11 miljoen keer een aardbeving is? Deze stukken, platen genaamd, bewegen langzaam en wrijven tegen elkaar aan, waarbij het gesteente samengedrukt en weer uit elkaar gedreven wordt waardoor enorme druk wordt opgebouwd. De magnitude van kleinere aardbevingen wordt gemeten op de schaal van Richter , dit is een logaritmische schaal van de hoeveelheid energie die bij de schok vrijkomt.

De opgekropte energie die tijdens een verschuiving vrijkomt zorgt voor verschillende typen, zogenaamde trillingsgolven. Op 11 juni had in België de aardbeving bij Zulzeke plaats met een sterkte van 5,6.

Natuurlijk plek 1 toch. Lichte schade aan minder solide huizen. Het epicentrum is de plaats recht boven het hypocentrum aan het aardoppervlak. Bij een echtscheiding niet kunnen verwerken komen er lava, as, ik ben blij dat ik getuige heb mogen zijn van dit prachtige moment.

Haarscheurtjes in een enkele muur.

Onder verantwoordelijkheid van minister Henk Kamp lopen elf onderzoeken die in december afgerond moesten zijn. Beschadigde weg.
 • Opgehangen voorwerpen slingeren.
 • Als er een aardbeving is geweest moet je kijken of er ergens in de buurt gewonden zijn moet je ze verzorgen tot er hulp komt je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je veilig zit soms praten mensen over het epicentrum als men het heeft over het epicentrum dan hebben ze het over het middelpunt van de aard beving daar mee bedoel ik waar de aardbeving begonnen is daar is dan de grootste schade en moet de meeste hulp naartoe gestuurd worden meestal zijn ze te laat door al het puin dat op de weg ligt Nederland ligt op de Euraziatische plaat niet bang zijn we liggen in het midden van een plaat er kan dus weinig gebeuren. Ze willen dan eerst hun gezin en zichzelf veilig stellen.

Meer op het web

Dan lekt het door spleten en scheuren, waardoor het gesteente uitzet. De meeste hiervan kunnen niet door mensen waargenomen worden. Opgehangen voorwerpen slingeren. Met een meting uit één station kan een cirkel om dat station getekend worden waarin ergens de aardbeving heeft plaatsgevonden. Weergaven Lezen Bewerken Geschiedenis.

 • In andere projecten Wikimedia Commons.
 • Deze stukken, platen genaamd, bewegen langzaam en wrijven tegen elkaar aan, waarbij het gesteente samengedrukt en weer uit elkaar gedreven wordt waardoor enorme druk wordt opgebouwd. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie.

Naamruimten Artikel Overleg. Links naar webpaden enz. Een vulkanische aardbeving richt ook veel minder schade aan dan een gewone aardbeving. Het kabinet neemt maatregelen om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te verminderen. Soms is er dan toch een aardbeving in Nederland.

Hoe wordt een aardbeving veroorzaakt, gemeten en wat zijn de gevolgen ervan?

De plaats van deze haard wordt het hypocentrum genoemd. Het was de krachtigste aardschok in België in de 20e eeuw , hoewel de intensiteit vanwege de grote diepte niet zo groot was.

Door de grote druk werden die breuken groter en ontstonden dus aardschokken. Het water zal zich dan in een kring verspreiden net of men een steen in het water gooit.

Dan vindt er wat is een aardbeving wikikids grote ramp plaats. Door de gaswinning klinkt de bodem in. Een beving met de kracht van 2,2 op de schaal van Richter werd geregistreerd op 5 augustus in Sappemeer ; ook deze beving zou kunnen zijn ontstaan door bodemdaling als gevolg van aardgaswinning.

De huizen staan erop. De boerderij van Hofstra ligt vlakbij de boorputten van Frisia. Wel is een aantal gebieden bekend die de meeste kans hebben op een aardbeving.

Aardbevingen

In de vernieuwde schaal van Mercalli die in Amerika gehanteerd wordt, de Modified Mercalli, wordt hiermee wel rekening gehouden. Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Het epicentrum plaats aan het aardoppervlak van waaruit aardbevingsgolven zich over de aarde verbreiden lag in Roermond.

En hoe verder we van het hypocentrum afstaan, hoe kleiner de amplitude wordt.

 • Als de spanning op blijft lopen vervormen de schollen.
 • De magnitude geeft de sterkte van de aardbevingsbron aan.
 • Maar als hij aan land komt, kan hij veel schade aanrichten.
 • Soms is er dan toch een aardbeving in Nederland.

Digibord op School. De schade van een aardbeving is niet overal het zelfde. Frisia is in begonnen met de zoutwinning op ongeveer vijf kilometer ten noordoosten van Harlingen. Dit zijn twee verschillende golven die zich door de aarde voortplanten:.

De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. Kracht Wat merk je ervan. Maar deze technieken zijn duur en daarom kosten aardbevingen in armere delen van de wat is een aardbeving wikikids regelmatig veel mensenlevens en veroorzaken grote schade.

Juf Sylvia

De oppervlaktetrillingen veroorzaken de schade van een aardbeving, omdat daar de gebouwen en mensen getroffen worden. De transversale golf komt daarna en wordt daarom secundaire golf S-golf genoemd.

Als de lava zich na de vulkaan uitbarsting weer terugtrekt komen de diepere lagen weer tot rust en krimpen weer. Een aardbeving op grote diepte geeft een minder grote intensiteit aan het aardoppervlak dan een minder grote diepte.

De sterkste aardbeving in Nederland vond plaats in Roermond op 13 april Haarscheurtjes in een enkele muur. In is een onderzoek ingesteld naar de oorzaken van de bevingen. Hier wordt in verder onderzoek naar gedaan.

Andere artikelen:

 1. Djim - 17.10.2019 20:59

  De grond is stevig.

  Baer - 12.10.2019 02:37

  Bij sterke aardbevingen kunnen gebouwen, bruggen en andere bouwwerken instorten, waardoor grote schade ontstaat en vele mensenlevens op het spel staan.

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *